Μια απλή διατροφική πρακτική που ήταν γνωστή εδώ και αιώνες στη φυσική θεραπευτική, μπαίνει τώρα στο μικροσκόπιο των επιστημόνων και αποδεικνύεται ότι μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό «όπλο» εναντίον του καρκίνου.
Η νηστεία, στις διάφορες μορφές της, φαίνεται ότι οδηγεί σε θάνατο τα καρκινικά κύτταρα που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία, ενώ προστατεύει τα υγιή κύτταρα.
Με τον όρο νηστεία εννοούμε την σκόπιμη αποχή από την τροφή για κάποιες ώρες της ημέρας ή για κάποιες ημέρες την εβδομάδα, ενώ σε μερικά σχήματα υπάρχει και σημαντική μείωση θερμίδων.
Η πλειοψηφία των ερευνών συμπέραναν ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να έχει θετική επίδραση στην πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου. Με την νηστεία οι όγκοι μένουν χωρίς τροφή και οδηγούνται σε θάνατο λόγω ασιτίας.
Η νηστεία μπορεί να επιβραδύνει την εξάπλωση των όγκων και να μειώσει τις βλάβες που προκαλούνται από καρκινικούς όγκους, ενώ μειώνει τη φλεγμονή στους ιστούς, ελαττώνοντας τον κίνδυνο συγκεκριμένων τύπων καρκίνου. Σε ζώα, έρευνες κατέληξαν ότι η διαλειμματική νηστεία με περιορισμό στην πρόσληψη θερμίδων έχει σημαντικό αντικαρκινικό αποτέλεσμα.
ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΝΗΣΤΕΙΑ
Η νηστεία (fasting) και η δίαιτα που μιμείται τη νηστεία (fasting mimicking diet), έχουν μελετηθεί εκτεταμένα σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία. Έρευνες σε ζώα κατέληξαν σε πολύ αισιόδοξα αποτελέσματα, και οι έρευνες σε ασθενείς με καρκίνο έχουν ξεκινήσει.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχει φανεί ότι η νηστεία και η νηστεία που μιμείται τη νηστεία προστατεύουν τα φυσιολογικά κύτταρα του οργανισμού από τη χημειοθεραπεία, ενώ κάνουν πιο ευάλωτα στη θεραπεία τα καρκινικά κύτταρα.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτοί οι κύκλοι νηστείας πριν τις μέρες που χορηγείται η χημειοθεραπεία είναι γενικά ασφαλείς για τους ασθενείς και όχι ιδιαίτερα δύσκολοι στην εφαρμογή.
Στόχος πάντα αυτών των πρωτοκόλλων είναι η διατήρηση των υγιών ιστών και η πρόληψη και αποφυγή επιβλαβών και πιθανώς απειλητικών για τη ζωή παρενεργειών που προκαλούν οι θεραπείες.
Ο συνδυασμός της νηστείας με τη χημειοθεραπεία, την ακτινοθεραπεία ή άλλες θεραπείες αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική για την αύξηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας, την ενίσχυση της αντίστασης σε αυτήν των φυσιολογικών κυττάρων και τη μείωση των παρενεργειών εξαιτίας της.
ΠΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ Η ΝΗΣΤΕΙΑ
Τα καρκινικά κύτταρα έχουν έναν πολύ χαρακτηριστικό γρήγορο μεταβολισμό, έχουν στις μεμβράνες τους μεγάλο αριθμό υποδοχέων ινσουλίνης και έχουν μεγάλη ανάγκη από ενέργεια (γλυκόζη). Επίσης τα καρκινικά κύτταρα εξαρτούνται για την επιβίωση τους από συγκεκριμένους μεταβολίτες και θρεπτικές ουσίες.
Κατά την νηστεία οι αυξητικοί παράγοντες και τα επίπεδα αυτών των μεταβολιτών αλλάζουν, και δημιουργείται ένα περιβάλλον που μειώνει την ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να προσαρμόζονται και να επιβιώνουν. Τα καρκινικά κύτταρα, στην ουσία, διαπράττουν κυτταρική αυτοκτονία.
Παράλληλα, ένας μεγάλος αριθμός αρχικών μελετών έχει δείξει ότι η νηστεία προστατεύει τα υγιή κύτταρα εκπαιδεύοντας τα να γίνονται πιο ανθεκτικά.
ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΨΗ
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν επίσης ότι η νηστεία πριν τη χημειοθεραπεία οδηγεί σε σημαντική αύξηση στον αριθμό και την ποικιλία των καλών βακτηρίων στο έντερο.
Η προστασία αυτή στο μικροβίωμα μειώνει τις φθορές στα εντερικά τοιχώματα που προκαλεί συχνά η χημειοθεραπεία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικά λιγότερα πεπτικά προβλήματα σε ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία, όπως είναι ο πόνος στην κοιλιά, η διάρροια και ακόμα και η αιμορραγία του εντέρου.
Παράλληλα με την ενίσχυση της καλής υγείας των καλών βακτηρίων στο έντερο, επιτυγχάνεται βελτίωση της πέψης, η διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών από τις τροφές, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού και μείωση των φλεγμονών στον οργανισμό.
ΕΙΔΗ ΝΗΣΤΕΙΑΣ
Η νηστεία μπορεί να εφαρμοστεί με διάφορα πρωτόκολλα, όπως:
- η ολική νηστεία μόνο με νερό για 2-3 μέρες ή
- διαλειμματική νηστεία σε εναλλασσόμενες μέρες (2 φορές την εβδομάδα σημαντική μείωση θερμίδων σε 500-600 την ημέρα),
- η νηστεία ολόκληρης μέρας (συνήθως 1 ημέρα ανά εβδομάδα μόνο νερό και ροφήματα χωρίς θερμίδες) και
- η πιο διαδεδομένη διαλειμματική νηστεία 16:8 (καταναλώνουμε όλα μας τα γεύματα μέσα σε 8 ώρες ανά μέρα και απέχουμε από φαγητό ή ροφήματα με θερμίδες τις υπόλοιπες 16 ώρες της ημέρας)
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ANTICANCER
Βιβλιογραφία:
- Επίδραση της διαλείπουσας νηστείας στην πρόληψη του καρκίνου, https://www.mednet.gr/archives/2021-3/pdf/329.pdf
- https://www.in.gr/2018/10/29/health/nutrition/dialleimmatiki-nisteia-straggalizei-ta-karkinika-kyttara/
- https://www.nature.com/articles/s41568-018-0061-0?WT.mc_id=FBK_NatureReviews&fbclid=IwAR2mzrVQHT8KvGRos_558v8yeONxAG8cOSyJjhf07BgdIOd7-QGc1xP6vd8
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2815756/
- https://www.adelaide.edu.au/newsroom/news/list/2020/09/08/starving-gut-bacteria-to-improve-chemotherapy-outcomes