Μια από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους διαλειμματικής νηστείας είναι η μέθοδος 16/8.
Θεωρείται μια από τις πιο απλές, εύκολες και ασφαλείς μεθόδους νηστείας, που μπορεί εύκολα κάποιος να καθιερώσει στην καθημερινότητα του.
Πρόκειται για ένα μοντέλο νηστείας / διατροφής όπου μειώνουμε το χρονικό πλαίσιο στο οποίο τρώμε τα γεύματα και τα σνακ μας μέσα στην ημέρα σε 8 ώρες και τις υπόλοιπες 16 ώρες υπάρχει διακοπή από όλα των είδη τροφής.
Πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είναι μόνο σημαντικό να τρώμε σε ένα περιορισμένο χρονικό περιθώριο, αλλά η διατροφή μας πρέπει να πληρεί τις προδιαγραφές μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΝΗΣΤΕΙΑ 16/8
Για παράδειγμα αν τρώμε πρόγευμα η ώρα 10 τότε το τελευταίο γεύμα της μέρας πρέπει να είναι στις 6 το απόγευμα. Ή αλλιώς μπορούμε να αποφύγουμε το πρόγευμα, να φάμε ένα φρούτο ή ένα σνακ η ώρα 12 το πρωί π.χ. ξηρούς καρπούς ή ένα χυμό καρότο, μήλο, σέλινο και ginger και να φάμε βραδινό στις 8 το βράδυ.
Τις ώρες τις νηστείας δικαιούμαστε μόνο νερό, τσάι ή καφέ (χωρίς ζάχαρη ή γάλα καρύδας κλπ).
ΟΦΕΛΗ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ
Υπάρχουν πολλές έρευνες για την θετική επίδραση της διαλειμματικής νηστείας, ανάμεσα σε άλλα έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να βοηθήσει σε απώλεια σωματικού λίπους, σε ρύθμιση των σακχάρωνκαι της ινσουλίνης και βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ. Επίσης η διαλειμματική νηστεία έχει συσχετιστεί με βελτίωση της αποτοξινωτικής δράσης του οργανισμού, μείωση των φλεγμονών και βελτίωση της πέψης.
ΤΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΨΗΝ ΣΑΣ ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ:
Αν σκέφτεστε να δοκιμάστε την διαλειμματική νηστεία 16/8 είναι καλό να σκεφτείτε τα πιο κάτω:
- Αν έχετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας είναι καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε την διαλειμματική νηστεία.
- Αν παίρνετε φαρμακευτική αγωγή για διαβήτη, έχετε χαμηλή πίεση, είστε έγκυος ή θηλάζετε ή έχετε ιστορικό διατροφικών διαταραχών τότε δεν είναι ασφαλές να κάνετε διαλειμματική νηστεία.
- Είναι πιθανόν τις πρώτες μέρες που θα ξεκινήσετε την διαλειμματική νηστεία να αισθάνεστε πείνα, κούραση ή λίγη αδυναμία. Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα συμπτώματα περνούν εύκολα, όμως αν αυτά παραμείνουν έντονα μετά από μερικές μέρες τότε πιθανόν να μην σας ταιριάζει αυτού του τύπου η διατροφή.
- Μπορείτε να ξεκινήσετε σιγά σιγά π.χ. με αρχικά με πλάνο 14/10 και να μεγαλώνετε το διάστημα της νηστείας σας σταδιακά στο 16/8. Αυτό σημαίνει να ξεκινήσετε από 14 ώρες νηστεία και 10 ώρες παράθυρο για γεύματα. Για παράδειγμα να τρώτε πρόγευμα η ώρα 10 π.μ., βραδινό η ώρα 8 μ.μ. και μετά το βραδινό μόνο νερό ή τσάι, και μετά από μερικές μέρες να προχωρήσετε στις 16 ώρες νηστείας.
- Όπως είπαμε και πιο πάνω, δεν είναι μόνο σημαντικό να τρώμε σε ένα περιορισμένο χρονικό περιθώριο, αλλά η διατροφή μας πρέπει να είναι ισορροπημένη. Θα πρέπει λοιπόν η διατροφή να είναι πλούσια σε λαχανικά, φυτικές ίνες, άπαχες πρωτεΐνες όπως όσπρια, κοτόπουλο, ψάρι και αυγό, πλούσια σε ωφέλιμα λιπαρά όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί. Παράλληλα πρέπει να αποφεύγουμε την ζάχαρη, τις επεξεργασμένες τροφές με συντηρητικά, και τα πολλά σνακ!
- Κατά τις ώρες της νηστείας θα σας βοηθήσει να πίνετε τσάι από βότανα. Να θυμάστε όμως ότι ακόμα και αυτού του τύπου τσάγια μας αφυδατώνουν, έτσι είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνετε ικανοποιητική ποσότητα νερού π.χ. 1.5-2 λίτρα ημερησίως ανάλογα με το φύλο και την φυσική σας δραστηριότητα.
- Για καλύτερα αποτελέσματα στην βελτίωση του μεταβολισμού συνδυάστε την διαλειμματική νηστεία 16/8 με άσκηση.
- Για να ενισχύσετε την καύση λίπους μην τρώτε συνεχώς σνακ, περιοριστείτε σε 1 φρούτο και 1 άλλο σνακ μεταξύ των 2 κυρίων σας γευμάτων.
- Επιλέξετε ένα διατροφικό πλάνο που να ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας. Ακόμα και αν δυσκολευτείτε και δεν ακολουθήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα την διαλειμματική νηστεία προσπαθήστε να αποφύγετε να τρώτε αργά το βράδυ ή κατά τη διάρκεια της νύχτας γεύματα ή σνακ.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
- https://www.healthline.com/nutrition/16-8-intermittent-fasting#getting-started