Η αντίσταση στην ινσουλίνη και ο Διαβήτης Τύπου ΙΙ έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια διαστάσεις επιδημίας! Και δυστυχώς αυτό δεν αφορά μόνο τους ενήλικες, αλλά επίσης τους εφήβους και ακόμα και τα μικρά παιδιά.
Τα ψηλά επίπεδα σακχάρου σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος.
Με στόχο την μείωση αυτών των κινδύνων και την πρόληψη σοβαρών προβλημάτων υγείας, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στην σχέση μεταξύ καρκίνου και σακχάρου, και να βρούμε τρόπους ο καθένας προσωπικά να λάβουμε τα μέτρα μας για διατήρηση και ενίσχυση της υγείας μας μελλοντικά.
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΣΑΚΧΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ
Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες που έχουν αυξημένα επίπεδα σακχάρου έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Συγκεκριμένα οι γυναίκες με αυξημένα επίπεδα σακχάρου έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας, το ήπαρ και τους νεφρούς ενώ παρουσιάζουν και αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου και του μαστού. Οι άντρες έχουν επίσης σημαντική αύξηση στον καρκίνο του παχέος εντέρου.
ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Ο ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Μελετώντας τη σχέση του καρκίνου και του διαβήτη, βλέπουμε ότι στην εξίσωση μπαίνει και το αυξημένο βάρος σώματος, το οποίο από μόνο του αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Οι μηχανισμοί που συνδέουν τον διαβήτη και το αυξημένο βάρος με την εμφάνιση καρκίνου είναι:
- τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου. Έρευνες δείχνουν ότι τα ψηλά σάκχαρα οδηγούν σε αλλαγές το DNA και σε καταστολή της κυτταρικής διαδικασίας για επιδιόρθωση του DNA, συνδυασμός που προκαλεί αστάθεια στα γονίδια και καρκίνο.
- η αντίσταση στην ινσουλίνη και τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα (εκτός από τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, η ινσουλίνη προάγει την ανάπτυξη των κυττάρων, οδηγώντας πιθανώς σε αύξηση των καρκινικών κυττάρων και σε καρκίνο)
- αυξητικοί παράγοντες και αυξητικές ορμόνες όπως το Insulin Growth Factor-1
- η αύξηση στα οιστρογόνα
- το οξειδωτικό στρες
- αύξηση στη φλεγμονή
ΠΡΟΛΗΨΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Ο τρόπος ζωής μας και η διατροφή παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση της υγείας μας. Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε την υγεία μας και τώρα και στο μέλλον;
- Διατηρούμε τα επίπεδα σακχάρου μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια (κάτω από 105 mg/dl). Κάνουμε έλεγχο τα επίπεδα σακχάρου 1 ή 2 φορές τον χρόνο ανάλογα με την ηλικία και τη γενική κατάσταση της υγείας μας.
- Αν σε μια ανάλυση τα επίπεδα σακχάρου ήταν αυξημένα μιλήστε με τον γιατρό ή τον κλινικό διαιτολόγο σας για να λάβετε άμεσα μέτρα για επαναφορά του σακχάρου στα ιδανικά πλαίσια.
- Αν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη να κάνετε συστηματικό έλεγχο του σακχάρου σας και να φροντίζετε να έχετε πάντα καλή ρύθμιση. Ίσως χρειαστεί κατά καιρούς αλλαγή στη δοσολογία ή στο είδος της φαρμακευτικής σας αγωγής γι’ αυτό πρέπει να γίνεται συστηματικός έλεγχος και παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.
- Τα προβιοτικά και συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν χρώμιο, βιταμίνες Β-complex και μαγνήσιο μπορούν να συνδυαστούν για να βελτιώσουν τη δράση της ινσουλίνης, να ομαλοποιήσουν τα σάκχαρα και να βοηθήσουν την πρόληψη του διαβήτη Τύπου ΙΙ.
- Περιορίστε σημαντικά τη ζάχαρη και το άσπρο αλεύρι στη διατροφή σας.
- Σε κάθε γεύμα σας το μισό πιάτο πρέπει να περιέχει σαλάτα ή λαχανικά μαγειρεμένα.
- Περιορίστε τους υδατάνθρακες (πατάτα, ρύζι, μακαρόνια, ψωμί) στο ¼ του πιάτου σας.
- Επιλέγετε σνακ με βάση την πρωτείνη όπως για παράδειγμα οι ξηροί καρποί, το φιστικοβούτυρο, το γιαούρτι με ½ ή 1 φρούτο, το κεφίρ κλπ.
- Εντάξετε την άσκηση στη ρουτίνα σας.
- Αν είστε άτομο που βιώνετε έντονα το στρες στην ζωή σας, βρείτε τρόπους για καλύτερη διαχείριση του άγχους. Το άγχος αποτελεί έναν παράγοντα που αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, συχνά οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφών με «άδειες θερμίδες» και από μόνο του αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου
Βιβλιογραφία:
- Dąbrowski M. Diabetes, Antidiabetic Medications and Cancer Risk in Type 2 Diabetes: Focus on SGLT-2 Inhibitors. International Journal of Molecular Sciences. 2021; 22(4):1680. https://doi.org/10.3390/ijms22041680
- https://www.webmd.com/cancer/news/20070227/high-blood-sugar-linked-cancer-risk
- https://thetruthaboutcancer.com/diabetes-and-cancer/