Τα αυτοάνοσα νοσήματα εκδηλώνονται όταν υπάρχει δυσλειτουργία στο ανοσοποιητικό σύστημα. Χαρακτηρίζονται από χρόνια φλεγμονή, και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού λανθασμένα επιτίθονται σε υγιείς ιστούς και όργανα του σώματος προκαλώντας φθορά και συχνά καταστροφή στη λειτουργία τους.
Υπάρχουν πάνω από 100 αναγνωρισμένα αυτοάνοσα νοσήματα, μεταξύ των οποίων είναι η θυροειδίτιδα Hashimoto’s, η ψωρίαση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αλοπεκία κλπ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Τα τελευταία χρόνια επιστήμονες από όλο τον κόσμο έχουν μελετήσει τη σχέση της διατροφής με τα αυτοάνοσα νοσήματα και έχουν δημιουργήσει αποτελεσματικά διατροφικά πρωτόκολλα για ρύθμιση των αυτοάνοσων νοσημάτων.
Συγκεκριμένα, τα διατροφικά αυτά μοντέλα έχουν αποδεικτεί να είναι αποτελεσματικά στην μείωση της φλεγμονής και σε μερικές περιπτώσεις σε αντιστροφή των συμπτωμάτων.
Η επιλογή των σωστών τροφών είναι σε πολλές περιπτώσεις ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για μείωση της φλεγμονής και βελτίωση στα συμπτώματα και στην ποιότητα ζωής των ατόμων με αυτοάνοσα.
10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΑΝΟΣΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ:
- Απαραίτητη η διατήρηση της βιταμίνης D3 στο αίμα στα ιδανικά πλαίσια, που είναι μεταξύ 50-70 ng/ml.
- Μείωση τροφών που προκαλούν φλεμονές όπως είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως πατατάκια, μπισκότα, μαργαρίνη κλπ.
- Αποφυγή της ζάχαρης και των γλυκών τροφών και σνακ, ώστε να μην υπάρχουν έντονες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
- Αποφυγή γλουτένης – της πρωτείνης που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Η γλουτένη βρίσκεται στα μακαρόνια, τα κράκερ, σε είδη αρτοποιείου κλπ.
- Πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στην υγεία του εντέρου. Προσθέτουμε τροφές με προβιοτικά όπως είναι τα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση ή και συμπληρώματα με προβιοτικά. Πολύ σημαντικό να επιτυγχάνουμε καλή πέψη, τρώγοντας αργά αργά και αποφεύγοντας τροφές που φέρνουν δυσπεψία.
- Προσθέτουμε τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση όπως λιπαρά ψάρια αλλά και συμπλήρωμα με ομέγα-3 λιπαρά.
- Προσθέτουμε κουρκουμά στη διατροφή μας, λόγω της ισχυρής του αντιφλεγμονώδης δράσης.
- Χειριζόμαστε το στρες στην καθημερινή μας ρουτίνα με άσκηση, διαλογισμό, ασκήσεις yoga ή χρησιμοποιόντας αιθέρια έλαια όπως π.χ. αιθέριο έλαιο λεβάντας ή χρησιμοποιώντας τσάγια που βοηθούν στην χαλάρωση όπως είναι το πράσινο τσάι matcha και το μελισσόχορτο (lemon balm).
- Ανιχνεύουμε τροφικές δυσανεξίες. Οι τροφές που προκαλούν ερεθισμό στο έντερο ή στις οποίες έχουμε δυσανεξία δημιουργούν φλεγμονές στο έντερο, υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού, κούραση, πόνους σε μύες και αρθρώσεις και τροφοδοτούν με φλεγμονή το σώμα.
- Αποφεύγουμε τα nightshades, μια ομάδα λαχανικών που έχουν συσχετιστεί με αυξημένη φλεγμονή σε άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει πολύ κοινά λαχανικά όπως την ντομάτα και την πατάτα.